2011. március 27., vasárnap

Spenótos rakott csirke

Ezt a receptet a Kifőztük legújabb számában találtam. Gyakran szoktam hasonlót készíteni, de spenóttal eddig még soha nem próbálkoztam. A végeredmény viszont annyira jó lett, hogy ilyet máskor is fogok csinálni. A gyerekeknek úgyis fontos spenótot enni -nem azért, hogy úgy nézzenek ki mint Popeye- és mindig gondban vagyok, hogy a főzeléken kívül milyen egyéb módon lehetne még elkészíteni.



2011. március 25., péntek

Kagylósaláta

Kislányom még korábban nézegette az egyik szakácskönyvet, amiben voltak kagylós ételek is. A képek nagyon megtetszettek neki, szeretett volna kagylós ételt enni. Gondoltam első nekifutásra próbálkozzunk meg a kagylókonzervvel. Én 7 évesen ettem életemben először Bulgáriában kagylót, utána sok évig nagyon nem szerettem (most már igen). Ezért gondoltam, hogy először a konzervet próbáljuk ki saláta formájában, mert annak nincs annyira kagyló íze.
A megérzésem nem csalt, két darab kagylót megevett, majd közölte, hogy nem ízlik. Így rám várt a saláta elfogyasztása. Nem baj, nem adom fel, hátha egyszer megszereti.
A saláta receptjét egyébként tovább tart leírni, mint megcsinálni.


2011. március 20., vasárnap

Mákos guba

Gyerekkoromban nagyon szerettem a mákos gubát, mégis mióta saját konyhám van, egyszer vagy kétszer készítettem csak. Ez a guba egyik hétvégén bableves utáni fogásnak készült, és még aznap el is fogyott. Még szerencse, hogy fotózni tudtam.


2011. március 18., péntek

Gyros házi pitában

Még múlt héten készült vacsorára ez a görög jellegű gyros. A pita receptet Ancinál találtam. Még soha nem készítettem ilyet, így aztán izgultam, hogy vajon nekem is megnőnek e olyan szépen. Szerencsére sikerült, lett a pitáknak szép zsebe, amibe bele lehetett tölteni a finomságokat. Köretnek csináltam még mellé sültkrumplit az Actifry-ban.



2011. március 8., kedd

Pizza

Ha nem szendvics a vacsora, hanem főzősre esik a választás, akkor gyakran szoktam pizzát készíteni. Régen, mikor még tartottam a dagasztásos dolgoktól, úgy gondoltam, hogy a pizza készítés időigényes és bonyolult (a dagasztás miatt). Az igaz, hogy a tésztát sütés előtt pár órával össze kell dagasztani, de kelés közben nem kell őrizni. Jópár éve használom már ezt a tészta receptet, paradicsomszószos alappal és különböző feltétekkel. Most két új feltét variációt próbáltam ki, a paradicsomszószos helyett. A tésztára nem kerül semmilyen szósz, csak a feltét.



A tészta receptje:
450 g liszt
210 ml víz
1 tk só
1 csipet cukor
fél tasak szárított élesztő
3 ek.olivaolaj