2011. szeptember 27., kedd

Házi chorizos carbonara

Régebben, mikor több időm volt TV-t nézni (leginkább hétvégente) az egyik kedvenc műsorom a River Cottage sorozat volt. Engem már maga a táj és a környezet is magával ragadott, nem csak műsor főzős része miatt szerettem. Az igaz, hogy haszonállatot nem tudnék tartani, mert számomra elképzelhetetlen, hogy megegyem azt az állatot, amit én neveltem fel. Már gyerekkoromban is nevet adtam a gilisztáknak, és imádtam "Tyutyut" a csirkét, akit a Nagymamám csak miattam tartott. 
Mikor tavaly rábukkantam Hugh River Cottage Everyday című szakácskönyvemre, egyből felkerült az "erre vágyom" listára. A vágyam idén nyáron a szülinapom alkalmából és a férjem jóvoltából teljesült is. Így lettem boldog tulajdonosa ennek a szakácskönyvnek, ami tele van rengeteg jó recepttel illetve tanácsokkal is, és nem utolsó sorban főzés közben még angolozhatok is :)
Már több dologt is megfőztem a könyvből, csak fel kéne tölteni őket.... Ime az első: 

2011. szeptember 4., vasárnap

Vasi pulyka juhtúrós dödöllével

Vasi pecsenyét készítettem, "reform" verzióban, pulykamellből. Mi általában szárnyashúst eszünk, régebben sokszor készítettem pulykamellet is. Az utóbbi egy évben viszont nem igen vettem, mert a pulykamell minősége nagyon leromlott. Nem a hentessel volt a gond, több helyen is próbálkoztam, gondolom a nagyüzemi pulykamell termelés a "ludas" ebben. Szóval több hónapnyi szünet után úgy gondoltam, megpróbálkozom a pulykával. A tejben áztatás határozottan jót tett neki, szóval ha pulykamellett készítek akkor ezentúl be fogom pácolni egy éjszakára, hogy legyen valami íze.
A dödöllét meg már nagyon rég óta ki szerettem volna próbálni, ezért lett hozzá ez a köret. Egyébként érdekes, hogy a dödölle elkészítésének többféle módjára is bukkantam. Én sütős verziót választottam.


2011. szeptember 2., péntek

Fehérbab leves

Bablevesből eddig mindig "Jókait" készítettem. Nemrég próbáltam ki ezt a számomra eddig ismeretlen verziót, és úgy gondolom, máskor is el fogom még készíteni. Ez a leves talán nem olyan "nehéz" mint a Jókai, és a pürésítés meg a tejföl miatt, kicsit olyan érzése van az embernek mintha babfőzeléket enne, de nálunk a gyerekek imádják az ilyen "papis" ételeket. 



2011. szeptember 1., csütörtök

VKF 44. - leszámolás a kész termékekkel

Nagyon megtetszett á la carte kiírása a 44 VKF-re. Két kisgyerek anyukájaként sokat szoktam törni a fejem azon, mi kerüljön az asztalra a "hideg étkezések" alkalmával. Persze szoktunk jó minőségű felvágottat meg bolti gyümölcsjoghurtot is enni, de minden nap azt enni, kicsit sok lenne. 
A házi gyümölcsösjoghurt a gyerekeim egyik kedvenc uzsonnája. Kenyérre valókból sokfélét szoktam készíteni, általában túrósat vagy zöldségeset. Ezekből most kettőt szeretnék bemutatni.
Nagyon várom a recepteket, hogy új ötletekkel bővíthessem a "repertoárt". :)