2011. december 29., csütörtök

Gombakrémleves pirított garnélával

Ezt az egyszerű, mégis különleges levest Szenteste ettük. A Gyerkőcök pirítóssal kapták, mert sajnos nem szeretik a garnélát. Az Ünnep tiszteletére nekik a csillag alakú keksz kiszúróval készítettem a pirítós falatokat. Pedig a lányom kb. 2,5 éves koráig nagy ínyenc volt, ez azóta sajnos elmúlt, mióta ovis azóta meg már válogat is.  Például újabban a gombát sem szereti (régen nagyon szerette), de ez a krémleves nagyon ízlett neki, igaz nem kötöttük az orrára, hogy gombából van. Mikor mindent megette elárultuk neki mit evett :) és megbeszéltük, hogy a gomba finom. Ebből is látszik, hogy csak egy az oviban ellesett szokás a "nem szeretem a gombát". Visszatérve a recepthez, ez az étel azért is ideális Karácsonykor, mert nagyon gyorsan el lehet készíteni, a garnéla pedig különlegessé teszi.


2011. december 26., hétfő

Boldog Karácsonyt!

Mindenkinek békés, boldog pillanatokat kívánok az Ünnep hátralévő részére is.


Szenteste a következő volt a menü:
- Gombakrémleves pirított garnélával (a gyerekeknek csillag alakú pirítóssal, mert ők nem szeretik a garnélát)
- Diós bundában sült pisztráng, aminek a receptje a Kifőztük decemberi számában jelent meg. Nálunk a köret más volt: Osztrák krumplisalátával és sajtsalátával ettük.
- Desszertnek narancsos túrótorta volt, szintén a Kifőztükből. Andi a receptje a karácsonyi különszámban jelent meg.
- Sütik: mézeskalács, mandulás keksz, diós és mákos beigli, gyümölcskenyér
A receptek majd szép sorban érkeznek a blogra.

2011. december 17., szombat

Cukkinifőzelék

Gyakran szoktam főzeléket készíteni, főleg a gyerekek miatt. Ez volt az első alkalom, hogy cukkinifőzeléket készítettem. Árválkodott a hűtőben egy cukkini, meg egy pár krinolin, ez lett belőle. A cukkinifőzeléket majdnem úgy készítettem, mint a tökfőzeléket szoktam.


2011. december 4., vasárnap

Pikáns csicseriborsós lencse leves

Hideg téli napokon nagyon jól esik egy ilyen finom melengető és tartalmas leves. Mivel a csicseriborsó konzerves volt, ezért a főzési idő sem volt túl hosszú. Most próbáltam ki először a konzervet, eddig csak szárított csicseriborsót használtam. Ezentúl ezt fogom használni, mivel szárítottat hiába áztattam egy egész éjszakát, mindig nagyon sokáig kellett főzni. 



Hozzávalók:
15 dkg lencse
1 konzerv csicseriborsó
1 fej vöröshagyma felkockázva
2 érett paradicsom
1/2 szál rövid kolbász (pl: csemege mangalica)
só, bors ízlés szerint
1/2 tk. őrölt chili (ez gyerekbarát mennyiség)
1 tk örölt koriander

A lencsét előző este beáztatjuk.
A felkockázott hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd ráöntjük a lencsét és a csicseriborsót is és kicsit átforgatjuk. Felengedjük vízzel, belerakjuk a felkockázott paradicsomot és a felkaríkázott kolbászt. Sóval borssal, korianderrel és a chilivel ízesítjük. Addig főzzuk, amíg a lencse meg a csicseriborsó meg nem puhul.