2012. április 20., péntek

Borfalat: Piskótakarika Tokajis eperzselével

Ismét egy recept a Patricius Borház borfalat versenyére. Ezen a héten a 2008-as Patricius Katinka a főszereplő. Ehhez az édes, késői szüretelésű borhoz, egy friss, tavaszias gyümölcsös desszertet készítettem, úgy hogy a borból is került bele egy kevés.


Hozzávalók:
Piskóta:
6 tojás
6 ek. cukor
6 púpozott ek liszt
1 tk. sütőpor

Zselé:
40 dkg eper
2 ek cukor
2 ek Patricius Katinka
5 db zselatinlap

A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét félig felvertem, majd beleszórtam a cukrot és kemény habbá vertem. Egyenként belekevertem a sárgáját. A lisztet egy külön tálban elkevertem a sütőporral, majd óvatosan a tojáshabba forgattam. 180°C-ra előmelegíttet sütőben 10 perc alatt kisütöttem a piskótát. Amíg a piskóta hűlt, elkészítettem az eperzselét. Az epret leturmixoltam, beleszórtam a cukrot, és egy lábosban elkezdtem egy kicsit melegíteni (de nem forralni), hogy a cukor feloldódjon benne. Mikor a cukor feloldódott, levettem a gázról, belekevertem a Katinkát és hűlni hagytam. A zselatint a tasakon leírtak szerint elkészítettem, és a már kihűlt epermasszába kevertem. 15 percre hűtőbe raktam, hogy elkezdjen kocsonyásodni. Ennyi idő alatt még nem dermedt meg teljesen a zselé.
A piskótából pogácsaszaggatóval korongokat szaggattam, megkentem az eperzselével és eperdarabkával díszítettem.

2012. április 13., péntek

Borfalatka II.: Garnélás, aszalt vörösáfonyás kosárkák

Készítettem még egy ételt a Patricius Sárga Muskotályhoz. Úgy gondoltam, érdemes megpróbálkozni egy gyümölcsös mégis sós fogással is, ami jól passzolhat a bor gyümölcsösségéhez. Az aszalt vörsáfonyára két okból esett a választásom. Egyrészt ilyenkor még nincs túl nagy választék friss gyümölcsökből, másrészt a jellegzetes ízű garnélához jól kiegészíti a pikáns aszalt vörösáfonya.

2012. április 11., szerda

Borfalatka: szárított sonkás, bébispenótos háromszögek

Ezeket a sós apróságokat a Patricius Borház által szervezett "borfalatok" versenyre készítettem. Nagyon megörültem amikor megláttam a felhívást a Fűszer és Lélek blogon, mert nagyon szeretem a tokaji borokat és izgalmas kihívásnak érzem, hogy egy adott borhoz készíthetek ételt.
Arra gondoltam, hogy a rétestésztából nem hagyományos módon készítek rétest, hanem háromszög alakú kis csomagokat formázok belőle, hiszen így egyszerűen lehet fogyasztani evőeszköz és akár tányér nélkül is. A zsenge tavaszi bébispenót mellé karakteres szárított sonkát, és illatos friss bazsalikont használtam, ami szerintem jól passzol a borhoz.  





Hozzávalók: (4 db-hoz)
2 lap rétestészta
25 dkg bébispenót
2 nagy szelet szárított sonka
1 kis gerezd fokhagyma
1 ek. vaj
4 nagy firss bazsalikomlevél
kevés olaj a lapok kenéséhez

A vajat felforrósítottam a serpenyőben, kicsit megpirítottam rajta az összezúzott fokhagymát és erre dobtam rá a bébispenótot. Mikor a spenót összeesett, lezártam alatta a gázt és belekevertem a bazsalikomleveleket. A bazsalikomot direkt  a végén raktam bele, hogy érezni lehessen az ízét.
Egymásra terítettem a két réteslapot, az alsót megkentem egy kevés olajjal. A réteslapot négy egyforma csíkra vágtam. Mindegyik végére halmoztam egy adag spenótot, úgy, hogy bazsalikom is legyen benne. A sonkát négy részre osztottam, és mindegyik spenót kupac tetejére tettem egyet. Ezután a rétescsíkot az egyik sarkánál fogva átlósan ráhajtottam a töltelékre, hogy egy háromszöget alakítsak ki. A háromszög formát végig megtartva "felhajtogattam" az egész rétescsíkot. A kész háromszögek tetejét is lekentem egy kevés olajjal és sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket. 180 °C -ra melegített sütőben 10 perc alatt készre sütöttem.