Vasi pecsenyét készítettem, "reform" verzióban, pulykamellből. Mi általában szárnyashúst eszünk, régebben sokszor készítettem pulykamellet is. Az utóbbi egy évben viszont nem igen vettem, mert a pulykamell minősége nagyon leromlott. Nem a hentessel volt a gond, több helyen is próbálkoztam, gondolom a nagyüzemi pulykamell termelés a "ludas" ebben. Szóval több hónapnyi szünet után úgy gondoltam, megpróbálkozom a pulykával. A tejben áztatás határozottan jót tett neki, szóval ha pulykamellett készítek akkor ezentúl be fogom pácolni egy éjszakára, hogy legyen valami íze.
A dödöllét meg már nagyon rég óta ki szerettem volna próbálni, ezért lett hozzá ez a köret. Egyébként érdekes, hogy a dödölle elkészítésének többféle módjára is bukkantam. Én sütős verziót választottam.
Hozzávalók:
Pulyka
7 szelet pulykamell filé
7 szelet pulykamell filé
2 dl tej
4 gerezd fokhagyma
8 dkg liszt
1 evőkanál pirospaprika
ízlés szerint só, bors
sütéshez olívaolaj
Dödölle:
1 kg krumpli
kb 30 dkg liszt
só
25 dkg juhtúró
1 kis pohár tejföl
A sózott, borsozott húst egy éjszakára fokhagymás tejbe áztattam.
Sütés előtt a lisztet elkevertem a pirospaprikával, a lecsöpögtetett húst a paprikás lisztbe forgattam, és felhevített olajban kisütöttem.
Sütés előtt a lisztet elkevertem a pirospaprikával, a lecsöpögtetett húst a paprikás lisztbe forgattam, és felhevített olajban kisütöttem.
A dödölléhez a meghámozott felkockázott krumplit sós vízben puhára főztem. A krumpliról a víz egy részét leöntöttem, a maradékkal együtt összetörtem. A lisztet keverés közben adtam hozzá, addig, amíg bírtam keverni. (Csiriz szerű massza lesz belőle.) A masszából gombócokat formáltam, és kivajazott tűzálló edénybe tettem. A tetejét megkentem a tejföllel kikevert juhtúróval, és gáz 2-es (180°C) fokozatra előmelegített sütőbe tolva, letakarva 20 percig, majd kifedve pirulásig sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése