2016. február 1., hétfő

Töltött káposzta (mangalica)

Töltött káposztát mindig Karácsony előtt szoktam készíteni. Ez is akkor készült, csak a bejegyzés kicsit váratott magára. Nagyjából 5 éve készítem ezzel a módszerrel a töltött káposztát, vagyis vegyesen van benne szürkemarha illetve mangalica hús. Nagyon kiadós, laktató és szaftos a végeredmény. Ez a mennyiség nálunk jó pár étkezésre elég. Mivel a gyerekek csak a húst eszik meg belőle, ezért, hogy ne maradjon meg üresen túl sok káposzta, abból nem rakok bele túl sokat, a hús mennyiségéhez képest.






Hozzávalók:
1 kg. savanyú káposzta
6 db nagyobb káposztalevél (félbevágva összesen 12 gombócnak)
70 dkg darált mangalicahús
70 dkg darált szürkemarha hús
30 dkg rizs
1 nagy fej vöröshagyma aprítva
1 gerezd fokhagyma összenyomva
2 tojás
1 ek. majoránna
2 tk. só
1 tk. bors
1 ek. pirospaprika

1 szál mangalicakolbász
1/2 kg. füstölt mangalicacomb
só, bors
3 nagy babérlevél
pirospaprika



A húsgombócokhoz összedolgozom a kétféle darált húst a tojásokkal, hagymával, fokhagymával, rizzsel, sóval, borssal, majoránnával és pirospaprikával. Kézzel alaposan összegyúrom, hogy egyenletesen eloszoljon minden. Majd a nagy káposztaleveleket félbevágom. Kis gombócokat készítek, amiket bebugyolálok a levelekbe. Ha marad hús, azokból pedig "kopasz" gombócok lesznek,

Egy nagy fazék aljára rakok 1 evőkanál mangalicazsírt. Utána jön az első réteg káposzta (az egésznek a harmada). Arra jön egy rétegben a gombóc, majd megszórom, sóval, borssal, pirospaprikával, beteszem a babérleveleket és rászórom a fölkockázott füstölthús és fölkarikázott kolbász felét. Ezt betakarom  a másik harmad káposztával. A maradékot ugyan így rétegezem a tovább. A legtetejére jön a maradék káposzta. Ráöntök kb. fél liter vizet, majd felforrást után alacsonyabb hőfokon, hagyom rotyogva főni. Az elpárolgó vízre figyelni kell, nehogy odakapjon az alja. Nekem kb. 2 óra alatt szokott elkészülni, mindig picit levesesebbre hagyom a végén, úgyis felszív valamennyit állás közben. Habarást direkt nem rakok bele a végén, mert úgy tovább eláll. Mi mindig csak azt tejfölözzük, amit megeszünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése