2011. október 24., hétfő

Házikenyér

Ennek a kenyérnek a receptje is a River Cottage könyvből származik. Kenyereket meg péksütiket eddig Limara honlapjának segítségével készítettem, de ezt az új kenyérreceptet is felveszem a "repertoárba" mivel kívül ropogós, belül puha, pont ahogyan szeretjük. 


Hozzávalók:
kovász:
250g kenyérliszt
1 tasak szárított élesztő
325 ml langyos víz

kenyérhez:
250g kenyérliszt
10g tengerisó

Sütés előtti este elkészítettem a kovászt. A lisztet elkevertem az élesztővel és felöntöttem a langyos vízzel. Lágy tésztává dolgoztam össze, majd letakarva a konyhapulton hagytam.
Másnap hozzászórtam a kovászhoz a liszt másik részét és a sót, majd bedagasztottam. A kenyértésztát másfél órát hagytam kelni, majd kiborítottam, kicsit átgyúrtam megformáztam, és sütőpapírral bélelt tepsin hagytam újból megkelni.
A sütőt közben maximum fokozaton előmelegítettem. Kenyérsütésnél szoktam a sütőbe rakni egy kis fém lábosban vizet, hogy párás környezetben süljön a kenyér. A kenyeret a forró sütőbe tettem, majd 15 perc sütés után csökkentettem a hőmérsékletet 2,5-re és további 20 percig, pirulásig sütöttem a kenyeret. A kész kenyér alját ha megkopogtatjuk kongó hangot ad. Én mondjuk még mindig van hogy bizonytalan vagyok és hústűvel szurkálom a bevágásnál, hogy nem ragacsos e a belseje, de ha már kong, tényleg nem ragad. :)
Melegen is szeletelhető, ha pedig valaki a puhább héjat szereti, akkor rongyba bugyolálva kell hűlni hagyni, úgy kevésbé lesz ropogós.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése