2011. január 14., péntek

Sült malaccomb pároltkáposztával és krumplival


Ez az étel még szilveszterkor készült vendégváró vacsorának. Fotó sajnos nem készült róla, mert nem terveztem, hogy blogbejegyzésként fog "tovább élni".
Türelmetlenül vártam, hogy kipróbálhassam a karácsonyra kapott Actifry-t, ezért a krumplit abban sütöttem. A gép mindenki nagy megelégedésére jól végezte a dolgát.

Hozzávalók:

Párolt káposzta:
1 nagy fej
káposzta
1 fej vörös hagyma
3 evőkanál cukor
só, bors
olaj (vagy zsír)
1 evőkanál fehérborecet

Actifry-os héjában sült fűszeres krumpli:
1 kg krumpli
1 kanál olaj
só, bors, kakukkfű
A malaccombot megmossuk, és a vizet felitatjuk róla (fontos, hogy a bőr száraz legyen). A bőrét éles késsel négyzetrácsosan bevágjuk. A húst valamint a bőrén a bevágott részeket só-bors keverékével bedörzsöljük, fokhagymával megtűzdeljük.
Egy tepsit kizsírozunk, és a húst bőrével lefelé beletesszük, kevés vizet öntünk alá, majd a felnegyedelt vöröshagymát és a kakukkfű ágakat mellétesszük. Letakarva, 180 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük. Utána a húst megfordítjuk, és kitakarva sütjük tovább. Pirítás közben 15 percenként sörrel kenegetjük, a bőrét pirosra sütjük. Akkor jó, ha húsvillával megszúrva a hús puha, a kicsurgó lé nem véres, a bőre pedig piros ropogós.
A hagymát felszeleteljük, és a legyalult/felaprított káposztával elkeverjük. Lábosban zsiradékot hevítünk, és a cukrot karamellizáljuk. A káposztát a cukron megfonnyasztjuk, majd vizet öntünk alá, és puhulásig pároljuk, sóval, borssal, fehérborecettel ízesítjük. A káposztát elkészíthetjük előző nap is, így az ízek jobban összeérnek.
Sültkrumpli Actifry edényben: a megmosott, felnégyelt krumplikat az edényben ropogósra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése