2011. január 14., péntek

Sütőben sült fánk pudinggal töltve

Az igazat megvallva, nem annyira vagyunk fánk rajongók. Nekem a legfőbb gondom a fánkkal az olajban sütés, illetve az, hogy igazából csak frissen jó. Ezért gondoltam, hogy kipróbálok egy sütőben süthető verziót, hátha ez nem olyan "nehéz" és még másnap is finom. Egy főzős magazinban találtam két fánk receptet, aminek a kombinációjából született meg ez a pudingos fánk. A végeredmény ízében inkább egy édes kalácsra hasonlít, mint fánkra, és valóban nem szikkad meg hamar.
Dolce Vita blog szülinapja alkalmából a fánkok kávés pudinggal készültek.





A tészta hozzávalói:
2 tojás
2 ek puha vaj
1,5 csésze langyos tej
0,5 csésze kristálycukor
1 csomag szárított élesztő
5 csésze finomliszt
3 ek. apróra vágott mandula
kevés liszt a formázáshoz


Tetejére:
0,5 dl langyos tej a lekenéshez
2 ek. kristálycukor
3 ek. apró mandula

Puding:
2 sárgája
5 ek. barnacukor
5 ek. étkezési keményítő
4 dl tej
1 tasak Bourbon vaníliás cukor
1 dl kávé

A tojásokat villával kicsit felverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, és a langyos tejet. Alaposan kikeverjük.
A lisztbe belekeverjük a cukrot, a mandulát, valamint a szárított élesztőt. Mikor a száraz anyagokat eldolgoztuk, hozzáöntjük a folyékony hozzávalókat. Jól összedolgozzuk és alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük.

Ezalatt elkészítjük a pudingot. A tojások sárgáját elkeverjük a barnacukorral, majd lassan hozzáadjuk a tejjel elkevert kávét, és végül apránként beledolgozzuk az étkezési keményítőt, meg a vaníliás cukrot. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.

A megkelt tésztát lisztes felületre borítjuk, és ismét alaposan átgyúrjuk. Ha szükséges gyúrás közben lisztezzük, de a tésztának nem szabad túl keménynek lennie. A tésztát két részre osztjuk, az egyiket félretesszük, a másikból egy kb. 5 cm átmérőjű hengert készítünk, amit egyforma korongokra felvágunk (kb. 12 db). A korongokból golyókat formázunk, és tepsire rakjuk, ahol további 15 percig kelesztjük. A megkelt tésztát kicsit lelapogatjuk, a közepébe mélyedést készítünk, és a pudinggal megtöltjük.
Végül langyos tejjel lekenjük, és a cukorral elkevert aprított mandulával megszórjuk.
Ezalatt a sütőt előmelegítjük, (gáz 2,5-es fokozat, nekem 3-as a maximum) és a fánkokat kb. 10-15 percig/pirulásig sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése